Uzm. Ece Türkmut Dere
Dramaturg, Hareket Uzmanı & Yakınlık Yönetmeni
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık-Dramaturgi Ana Sanat Dalı mezunudur. 1999 yılından beri profesyonel olarak dans eden ve eğitmenlik yapan Ece Türkmut Dere, International Dance Council CID, Unesco üyesidir.
2005-2009 yılları arasında A.B.D’de Stage West Theatre Company, Valerie Williams Dance Theatre Co’motion gibi repertuar-müzikal ve dans tiyatrosu topluluklarında konuk sanatçı olarak çalışmıştır. Bu dönem içinde ISU’da konuk öğrenci olarak yönetmenlik ve oyunculuk derslerine katılmıştır. Chell Garcia’dan performans sanatında hareket, ritim ve kinestetik üzerine dersler almıştır.
2009-2010 yılları arasında İzmir Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde eğitimden sorumlu okul müdürü olarak görev yapmıştır. Bununla birlikte hareket eğitimi vermiştir. 2010-2013 yılları arasında İzmir Akkademi Tiyatro’da eğitim vermiştir. 2013 yılında yüksek lisansını tamamlayan Ece Türkmut; Oyunculukta Hareket & Nefes, Dans, Yazarlık & Dramaturgi, Inceleme & Eleştiri, Tiyatro Tarihi vb. kuramsal dersler vermektedir. Kitap, tiyatro oyunları, çocuk oyunları, oyun çevirileri, çocuk masalları üzerine devam etmekte olan çalışmaları vardır.
NDTA (Neuro Developmental Treatment Association)’in Türkiye’de gerçekleştirdiği fizyoterapistlere yönelik eğitimler ve psikolojik terapi yöntemleri eğitimlerinde ardıl çevirmen olarak çalışmıştır. Lisanslı contrology (pilates) ve Yoga Alliance (Registry ID 152886) akredite yoga eğitmeni olan Ece Türkmut Dere, Türkiye’nin ilk travmaya duyarlı hareket ve yoga uzmanıdır.
Sahne sanatları, sinir bilim, travma & hareket ilişkisi üzerine çalışma ve araştırmalarına yurt dışında yoğunlaşan hocamız, Boston Üniversitesi Konservatuarı, oyunculuk ve hareket hocası Betsy Polatin, Boston Trauma Center kurucusu Bessel van der Kolk, Somatik Deneyimleme kurucusu Peter Levine gibi alanında öncü hocalarla çalışmaya devam etmektedir.
Performans Sanatçıları için Travma Calışmaları, Sinir Bilim ve Oyunculuk, Gençlik Tiyatrosunda “Travma Drama”, Travma-bilgili ebeveynlik / öğretmenlik / bakım gibi konularda Tiyatrohane’de Atolye çalışmaları, eğitimler ve master classlar vermektedir.
Güncel pedagojik araştırmalar doğrultusunda yine Türkiye’de ilk olan Travma-bilgili çocuk oyunları sadece Tiyatrohane Prodüksiyon Tiyatrosu’nda sahnelenmektedir.
Oyunları
- Ezi’nin Pasta Savaşı (Çocuk oyunu)
- Basu ve Sihirli Heykel (Çocuk oyunu)
- Veresiye Teklif Etmeyin Lütfen!
- Bir Kurt Hikayesi (Çocuk oyunu)
- Küçük Yalan Büyük Dolan (Çocuk oyunu)
- Yeni Bir Masal (Çocuk oyunu)
Yazıları
Oyunculukta Travma Bilgili Yaklaşım Nedir?
Tiyatrohane olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2019 yılından beri üzerinde çalıştığımız “Oyunculukta Travma Bilgili Yaklaşım” uygulamalarının 2022 yılı itibariyle müfredat içeriğimize dahil edildiğini duyurmaktan gurur duyuyoruz! Neden Travma Bilgili Oyunculuk Atölyesi? Oyunculuk Atölyesi kapsamında stüdyolarımızda pek çok duygusal ve fiziksel…
Travma Bilgili Ne Değildir?
Sıkça gelen sorulara, Uzm. Ece Türkmut Dere’den güzel cevaplar… Ülkemizde Tiyatrohane ekibi tarafından bilinirlik kazanması için çalışılan bu alanda hala doğru tanımlara ihtiyacımız var! Travma Bilgili Ne Değildir? Travma Bilgili Yaklaşım, Uzm. Ece Türkmut Dere Kaynak: https://eceturkmut.com/travma-bilgili-ne-degildir/
Hanemizin Kadınları – 8 Mart Mesajı
Uzmanlaştığım travma bilgili yaklaşımlarda başı çeken ve savunuculuk yapanların neredeyse tamamı kadın. Çünkü kadınlar insan haklarının, eşitlik, çeşitlilik ve katılımın, onaya dayalı ve sınır koruyan diyalogların geleceğimizi iyileştireceğini biliyor. Değişim için neyi iyi yapmayı biliyorsak onu yapmaya devam edeceğiz. İyi…
Gökçe Karaman ile Pantomim Atölyesi /2019
Doğaçhane Oyuncuları sürekli kendilerini geliştirmek için sürekli yeni eğitimler alır. Bu atölyede İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı mezunu Gökçe Karaman Tiyatrohane’de bizlerle oldu.
Uzm. Ece Türkmut Dere ile Oyunculukta Kinestetik Atölyesi /2019
“Isınma bireysel ihtiyaçlara yönelik olarak nasıl kurgulanır?”, “Özgün hareket nası keşfedilir?” sorularına yönelik atölyemizi tamamladık.
Çocuklar İçin Öz Düzenleme Önerileri
Çocuklar endişe, üzüntü, korku, öfke vb hislere kapıldıklarında ya da aşırı uyarıldıklarında sözle telkin etmek pek bir işe yaramaz. Duyusal olarak da desteğe ihtiyaç duyarlar. Çocukların regülasyonuna yardımcı olabilecek bazı öneriler paylaşmak istiyorum. Bu önerileri bir reçete gibi algılamak yanlış olur. Her durum…