Tiyatrohane olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2019 yılından beri üzerinde çalıştığımız “Oyunculukta Travma Bilgili Yaklaşım” uygulamalarının 2022 yılı itibariyle müfredat içeriğimize dahil edildiğini duyurmaktan gurur duyuyoruz!

Neden Travma Bilgili Oyunculuk Atölyesi?

Oyunculuk Atölyesi kapsamında stüdyolarımızda pek çok duygusal ve fiziksel egzersizler yaparız. Kişiler, çalışmalar boyunca bir çok farklı egzersize katılır, kendini daha derinden tanımaya ve bazı duyguları ile tekrar tanışmaya başlar. Bu uygulamalar süresince keşifler yaparak tiyatro yoluyla kişisel gelişim yolculuğunda ilerler. Fakat bazı çalışmalar sonrası hemen anlam veremediği bir duygu yoğunluğu ile stüdyodan ayrılır.

Ana akım oyunculuk eğitimlerinde ders veren liderlerin bu egzersizlerin kişilerde bıraktığı etkilere ve sinir sisteminin işleyişine dair yeterli bilgisi olmadığından öğrenmeyi ve yaratıcılığı sağlayacak güvenli alanı inşaa edemeyebilirler. Daha verimli bir çalışma yapmak ve iyilik halini korumayı desteklemek için travma bilgili liderler ile özel olarak oluşturulmuş bir müfredat uyguluyoruz.

Sahne sanatlarında beden sınırları ve rızaya odaklanan “Travma Bilgili” bir yaklaşımda atölye liderleri, etik uygulamaları da eğitim müfredatına aktararak katılımcılarının fiziksel, duygusal ve ruhsal bütünlüğüne saygıyı odağa alan yeni bir yöntemle çalışmaktadır.

”Travma Bilgili” olmak, son yıllarda yapılan çalışmalar doğrultusunda travmanın olumsuz etkileri konusunda gelişen farkındalığa dayanmaktadır. Uygulamalarımızı travmatik deneyimlere daha duyarlı hale getirmek için bilgimizi ve anlayışımızı arttırmaya devam etmeliyiz.


Tiyatrohane olarak 2019 yılından beri üzerinde çalıştığımız “Oyunculukta Travma Bilgili Yaklaşım” uygulamalarının 2022 yılı itibariyle müfredat içeriğimize dahil edildiğini duyurmaktan gurur duyuyoruz! Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bu yaklaşıma öncülük eden ve Tiyatrohane’nin “Travma Bilgili Yaklaşım” Danışmanı, Uzm. Ece Türkmut Dere sahne sanatları, sinir bilim, travma & hareket ilişkisi üzerine çalışma ve araştırmalarına Amerika’da devam ederken Boston Üniversitesi Konservatuarı, oyunculuk ve hareket hocası Betsy Polatin, Boston Trauma Center kurucusu Bessel van der Kolk, Somatik Deneyimleme kurucusu Peter Levine gibi alanında öncü hocalarla çalışmaya devam etmektedir.

Travma Bilgili olmak ve travma bilgili yaklaşımlar, travmanın etkisine dair bir anlayış ve duyarlılığa dayanan; fiziksel, psikolojik ve duygusal güvenliği vurgulayan, hem atölye liderleri hem de katılımcılar için kontrol ve güçlendirme duygusunu yeniden inşa etmeye yarayan fırsatları yaratan, temel bir çerçeve sağlar.

Katılımcıların da diğer herkes gibi yaşamlarının bir noktasında travma öyküsü olması ihtimal dahilindedir. Travma öyküsü olanlar için bazı çalışmalar ve egzersizler zor, korkutucu bir deneyim olarak algılanabilir. Travma bilgili olarak, travma katmanlarını bilmek atölye katılımcılarıyla daha içten bir ilişki kurarak, daha şefkatli bir liderlik süreci sunabilmeyi sağlar.

Bu süreçte liderlerimizle 6 önemli Travma Bilgili Yaklaşım ilkesini takip ederiz: güvenlik, güvenilirlik ve şeffaflık, akran desteği, işbirliği-karşılıklılık, güçlendirme-söz-seçim, kültürel-tarihsel-toplumsal cinsiyet konularında hassasiyet.

Atölye içi uygulamalarda ise liderlerimiz 4 önemli maddeyi takip eder. Farkındalık, Tanımak, Yanıt ve Yeniden Travmatizasyona Direnme.

Hiçbirimiz tam olarak “travma bilgili” olamayacağız, çünkü bu sonsuz bir öğrenme sürecidir. İnsanı öğrenmeye çalışıyoruz… Bu açıdan “travma bilgili” olmak işaretleyebileceğimiz bir kutucuk değildir. Başka beceri eğitimleri gibi sonunda kazanacağımız bir sertifika da değildir.

O yüzden “Travma bilgiliyiz” demek yerine şu şekilde ifade ediyoruz.
Travma bilgili bir çerçeveden atölye programı yapıyoruz…
Bizden atölye alan bazı kişilerin travma yaşamış olabileceğini aklımızda tutarak hizmet sunmaya çalışıyoruz.
Eğitimimiz ve yaklaşımımız, travmanın zihinsel ve fiziksel sağlığımızı etkilediği birçok farklı yol olduğunu görüyor, biliyor ve tanıyor…

KAYNAK:
https://eceturkmut.com/axis-mundi/
https://www.instagram.com/travmabilgilihareketveyoga/

YAKINDA!
Performans Sanatçıları için Travma Çalışmaları
Sinir Bilim ve Oyunculuk
Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimleri