Uzm. R. Başak Fındıkçıoğlu
Yaratıcı Drama, Doğaçlama Lideri
Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yaratıcı Drama Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. 2008’den beri Oyun Hamuru Doğaçlama Tiyatro grubunda oyunculuk ve eğitmenlik yapmaktadır.
Milli Eğitim Bakanığı’nda görevli olduğu bir ilkokulda yaptığı çalışmalar neticesinde Üstün Başarı Belgesi almaya hak kazanmıştır. Sınıf öğretmenliği görevine devam ederken ayrıca 2008-2019 yılları arasında Ege Üniversitesi Eğitimi Fakültesi, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunda dersler vermiştir. Yaratıcı Drama ve Genç Drama çalışmalarına Tiyatrohane’de devam etmektedir.
Tiyatrohane bünyesinde yer alan Doğaçlama Tiyatro grubu Doğaçhane ‘nin moderatörlüğünü yapmaktadır. Türkiye’deki çok az sayıdaki kadın moderatörlerden biridir.
2011 ve 2012 yıllarında Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması’na öğrencileri ile katılmış her ikisinde de Jüri Özel ödülü kazanmıştır. Pek çok ulusal ve uluslararası konferans, seminer ve festivalde bildiriler sunmuş, atölye çalışmaları yürütmüş ve kreatör kadrosunda bulunmuştur. TÜBİTAK, AB vb. destekli projelerde eğitmenlik yapmıştır.
İçinde bulunduğu Eksi 18 Edebiyat Topluluğunun projeleri olan “Ah Korona Vah Korona”, “Çevrim İçi Gülmece”, “Geliyorlar”, “Kentini Arayan Çocuklar”, “Doğanın Çocukları” derleme kitaplarında öyküleri ve Kıpırtı Çocuk çevrim içi çocuk edebiyatı dergisinde yazıları yer almaktadır.
İzmir Eğitim Kooperatifi’nin desteklediği Öğretmen Kulübü’nde doğaçlama, müze eğitimi konularında konuşmalar yapmış ve atölyeler düzenlemiştir.
Çalışmaları
- 2012-2013 yılları arasında İzmir Akkademi Tiyatro’da Yaratıcı Drama dersleri vermiştir.
- 2015 yılının Kasım ayında ise Zik Zak Grup’da düzenlenen “Yaratıcı Yazma Etkinlikleri” eğitimini bitirmiştir.
- 2016 yılının Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi kapsamında gerçekleşen dört modüllük “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” eğitimini tamamlamıştır.
- 2016 yılının Ağustos ayında ise Tiyatro Medresesi’nde düzenlenen “Hareket Temelli Yaratıcı Oyunculuk” eğitimini bitirmiştir.
- 2017 yılının Temmuz ayında ise Tiyatro Medresesi’nde düzenlenen “Judith Liberman ile Masal Anlatıcılığı” eğitimini bitirmiştir.
- 2017 yılının Ağustos ayında ise Toprak Sahne’nin düzenlediği Sevda Çevik’in yürüttüğü “Doğaçlamalarda Masal” eğitimini almıştır.
- 2018-2019 eğitim öğretim sezonunda Zikzak Grup’ta “Çocuk Edebiyatı” atölyesine katılmış, Nevzat Süer Sezgin’den ders almıştır.
- 2019’da Tiyatro Medresesi’nde Erkan Uyanıksoy ve Elif Temuçin’den “Stanislavski’den Lecog’a Oyunsu Aksiyon” eğitimini almıştır.
- 2019 yılında Adrasan’da “Yoga ve Drama Tatili” adı ile yetişkinlere yaz kampı düzenlemiştir.
- 2023 yılından beri Öğretmen Kulübü yürütme ekibinde yer almakta; aynı kulüp altında gerçekleştirilen sempozyum, atölye, buluşma gibi etkinlikleri organize etmektedir.
Yazıları
Hanemizin Kadınları – 8 Mart Mesajı
Birinin cinsiyetini bilmek/belirtmek ne işimize yarıyor? Hamilelikte, cinsiyeti ne? Otobüse bindi, Yemek yaptı, Bilimde çığır açtı, Çocuklarına şevkatle sarıldı, Çok güzel dans etti…. Bu eylemlerde ilk aklımıza cinsiyetler hangileri? çocuk, şefkat dediğimiz de aklımıza kadın geliyorsa bunun bir sorun olmadığını…
Çocuklar İçin Yolculuk Oyunları
Tatilin en zorlu ve sıkıcı bölümü yolculuk olabilir. Özellikle dönüş! Tatilin bitme hüznü, yorgunluğu, trafik… Bitmez o yol! Yol boyunca oyalanmak biz büyükleri bile zorlarken, çocuklar ne yapsın? OYUN OYNASIN! Yol boyunca oynayabileceğiniz oyunlar, konuşabileceğiniz konular daha keyifli bir seyahat…
Çocuklar ve Örgü
Tatil süreçlerimi genellikle örgü örerek geçiriyordum. Pandemi ile birlikte bunu daha sık yapmaya başladım. Bir filmi izlerken, bir podcast dinlerken bir taraftan örgü örmek beni zinde tutuyor. Diğer türlü dikkatim daha çabuk dağılıyor, hatta bazen uyuyorum. Konu örgü olup örnekler,…
Evde Oyun
Şimdilerde sokakta oynamak diye bir şey kalmayınca öğretmenler oyunlar öğretip, kontrollü oyun ortamları yaratmak zorunda kaldı. Sokaklardan atölyelere taşındı oyunlar. Bu da oyunların tarzını da bir nebze etkilemiş oldu. Tabi ki değişen dünya koşulları ve gelecek nesilden beklenen davranış biçimleri…
Çocuk ve Hitabet
Birçok Kez Duyduğum Bir Cümle: “Ben Topluluk Önünde Konuşamam.” Tuhaf değil tabi ki ama bu cümleyi en çok da öğretmenlerin kurması ilginç geliyor. Bu duyguyu ben de yaşadım, yaşıyorum. Acaba haftada 30 saat bir topluluk önünde bir şeyler anlatan insanlar…
Okullar Açıldı, Sorunlar Başladı
Okulların başlangıç tarihi yaklaştıkça sosyal medyada okula başlama, okul başarısı vs. konularında yazılar da dolaşmaya başladı. Birbirlerinin tezini çürüten bu yazılar kafa karıştırıcı olabiliyor. Yazılarla kalsa yine iyi. Arkadaşlarınız, öğretmenler, televizyon programları… Her kafadan bir ses, bir çözüm. Size yardımcı olmaya…