Tatil süreçlerimi genellikle örgü örerek geçiriyordum. Pandemi ile birlikte bunu daha sık yapmaya başladım. Bir filmi izlerken, bir podcast dinlerken bir taraftan örgü örmek beni zinde tutuyor. Diğer türlü dikkatim daha çabuk dağılıyor, hatta bazen uyuyorum.
Konu örgü olup örnekler, ipler aramaya başlayınca pek çok erkeğin de örgü ördüğünü; düşündüğümün aksine yurt dışında örgü örmenin yaygın olduğunu fark ettim. Sonra çocukken girdiğimiz ev ekonomisi dersleri geldi aklıma. Daha ilkokuldayken teyel yapmayı, düğme dikmeyi öğretmişlerdi.
Yumak halindeki bir ipi birkaç hareketle bir ürüne dönüştürmek bir mucize gibi. Aslında yaptığın düğüm atmak ama onu öyle bir yapıyorsun ki neler neler çıkıyor ortaya. Üstelik icadı milattan önce V.-VI. Yüzyıllara kadar uzanıyor.
Örgü örerken yaptıklarımı düşününce ne kadar da önemli bir faaliyet olduğunu fark ettim. Motor becerilerim çalışıyor, odaklanmamı sağlıyor, sakinleştiriyor, örüntü oluşturuyorum, hesaplama yapıyorum, desen çıkarmak için kodama yapıyorum, başka bir proje ile ilgili düşünüp, kurgulama yapabiliyorum. Sonuçta çıkan bir ürünü kullanmaktan büyük keyif alıyor ve başarı hazzı yaşıyorum. İlk zamanlarda ilmek kaçırmak vb hata yaptığımda sökmekten kaçıyordum. Şimdilerde onca emek sonrası çıkan ürünün kötü görünmesini hiç istemediğim için hata yaptıysam sökmem gerektiğini kabulleniyorum. Bu belki de hatamı kabul etme, düzeltmeye hevesli olma, sabırlı olma durumumu da geliştirdi.
Bunca şey neden çocuklarda da etkili olmasın diye düşündüm. Ben de ilkokuldan beri örüyordum. Tamam belki kazak örmedim, çeyizimi yapmadım ama iyi elbezi örüyordum.:))
Bu konu üzerine biraz düşünüp kurcalayınca da pek çok araştırma yapıldığını gördüm. Waldorf eğitimlerinde el işinin çocuklar için ne kadar önemli olduğu 100 yıl önce keşfedilmiş.
Ben çocukken annem elişleri yaparak kazanç elde ediyordu. Bugün de pek çok insan bu işlerden para kazanıyor. Bunu kendi işlerine ek olarak ya da asıl işleri olarak yapıyorlar. Tuhafiyecilerde bu alanlarda pek çok eğitimler açılıyor. Kadınlar hem sosyalleşiyor hem yeni bir şeyler üretiyor. Bu atölyeler neden çocuklar için de cinsiyet ayırt etmeksizin yapılmasın? Tableti çok kullanıyor diye şikayet edip elinden alırken alternatif olarak örgü neden sunulmasın.
Hadi öyleyse, kapın bir yumak tığ başlayalım.