Tiyatrohane Genç Oyunculuk Atölyesini (203)  tamamlayan lise grubu öğrencilerinden oluşan Genç Deneme Topluluğu, Behiç Ak’ın “Bina” isimli oyununu ücretsiz olarak sergiledi.

Erk Bilgiç yönetimindeki provaları, ülkemizde yaşanan ve 11 ili büyük ölçüde etkileyen deprem dönemine denk gelen oyun; binalar ve onlarla olan ilişkimizi, birilerinin işine geldiği gibi onları nasıl da kuralsızca dönüştürdüğümüzü anlatıyor. 1984 yılında kaleme alınan ve Ak’a kültür bakanlığı ödülü kazandıran bu metin maalesef güncelliğini hala koruyor. 

Behiç Ak’ı karikatürist ve yazar kimliği ile tanısak da kendisi İTÜ Mimarlık Bölümü mezunudur. Oyun boyunca kendi deneyimlerinden ve gerçek hikayelerden bir çok anektodu görüyoruz.

Yazar, bir bina çerçevesinde insanların önce kendi kendilerine sonra yaşadıkları ortama karşı yabancılaştıkları bir dünyanın traji-komikliğini dile getirmektedirler. Oyun herkesin her şeye, her şeyin bir başka şeye rahatlıkla dönüşebildiği absürt durumları gözler önüne seriyor.

Sadece kendini doğrulamaya yönelik, demagojik ve sığ bir gevezelikten öteye gitmeyen diyalogları izlerken hiç de yabancılık çekmiyorsunuz.

Bir de böylesi bir oyunu gençlerden izlemek, geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyor.