Doğaçhane

Doğaçhane bir Zirve aşaması ekibidir. Oyunculuk atölyelerimizin Keşif ve Derinleşme aşamalarını (201-202-203) tamamlamış ve ardından Gelişme aşamasını (301) başarıyla tamamlamış tamamlamış katılımcılarımız Doğaçhane ekibine katılmaya katılmaya hak kazanırlar.

Doğaçhane Hangi Formatları Oynuyor?

Doğaçlama Show

Uzun Biçim

Herıld Yani, bir Doğaçlama Kolektifi Özel Oyunudur. 

Doğaçhane, Oyun Hamuru Tiyatrosu ve Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro ortak yapımı bu yepyeni format Türkiye’de ilk kez sahnelendi!

1960’larda Del Close tarafından geliştirilen “Harold” tekniğini 90’ların ruhuyla harmanlıyoruz. 90’lı yıllara dair çıkış noktalarıyla başlayan hikayelerimiz, sizin yönlendirmeleriniz ile zamanda eğlenceli bir yolculuğa çıkıyor. Sürprizler ile dolu bu long form doğaçlama tiyatro performansında 1990’ları hatırlamak sizlere de iyi gelecek.

Birbirinden farklı ve ilginç hikayeler bakalım oyun sonunda birbiri ile nasıl birleşecek? Bu oyunun sadece seyircisi değil, aynı zamanda yönetmeni de siz olacaksınız. Sizleri 90’ların ruhuna ve atmosferine davet ediyor, bu eğlenceli ve yaratıcı macerada beraber olmayı istiyoruz. Unutmayın, doğaçlama tekerrür etmez. Gelin bu güzel geceyi birlikte buharlaştıralım.

Yapay Zeka

Kısa Biçim

Doğaçhane sahnesinde ChatGPT’yi ağırlıyor!
Türkiye’de ve belki de dünyada ilk kez gerçekleşen yapay zeka destekli doğaçlama tiyatro oyununda yolumuzu, seyircilerimizle birlikte ChatGPT çizdi. Oyuna dair afişleri tasarladı, oyun içinde ise o anda ve orada bizlerleydi…

Kurulduğu günden bu yana Tiyatrohane bünyesindeki en aktif ekiplerden biri olan Doğaçhane yeni formatlar üretmeye, doğaçlama alanına katkı sağlamaya ve teknolojiyle sanatı buluşturmaya devam edecek.

polisiye

Uzun Biçim

Film

Uzun Biçim

Bir oyunda 5 farklı yönetmen ve 5 farklı doğaçlama film!

“Yönetmenin Seçimi” uzun biçim doğaçlama formatında; 5 yönetmen, kendi yazacağı doğaçlama film senaryosu için seyirciden film türü ve ismi alarak oyunlarına başlar.

Yönetmenin yazdığı senaryoyu, oyuncular doğaçlama biçimde oynar. Her oyun beş dakika oynandıktan sonra geri kalan sahnenin oynanması için bir fragman cümlesi kurar ve seyirci devam etmesini istediği film türünü alkışlayarak belirler.

En az alkışı alan yönetmenin filmi elenir.  Seyircilerin oyları doğrultusunda gecenin sonunda tek bir yönetmenin filminin finali izlenir.

Forum Tiyatro

Uzun Biçim

Banu, sağlık ekipmanları satan kurumsal bir firmada, satış elemanı olarak çalışmaktadır. Kariyer basamaklarını çıkarken karşısına çıkan engellerin, karakterinde yarattığı değişimi ve çevresindeki herkes üzerindeki acı sonuçlarının etkisini görüyoruz. “Baskı” unsurunun toplumdaki tek bir bireyde yarattığı şiddet, tıpkı bir sarmaşık gibi her zihnin kökünü ele geçirip çürütüyor.

Forum Tiyatro, açığa çıkmayan, bastırılan toplumsal ve sosyal sorunları kamusal alana çıkarır. Bu, sorunları bizzat yaşayan ve deneyimleyen kişilerin tiyatral ifadesiyle gerçekleşir. Bu sorunlar görünür ve tartışılır hale getirilir. Forum Tiyatrosu, tiyatro yoluyla bireysel ve toplumsal farkındalık kazandırır, bireylerin ve toplulukların kendi sorunlarını çözebilme yetilerini ve öz güvenlerini geliştirir. 

Forum Tiyatro

Uzun Biçim

2017 sezonunda Doğaçhane ekibi oynadığı oyun formatlarına bir yenisini daha ekledi. “Forum Tiyatro” Doğaçhane oyuncuları tarafından, Öğr. Erdem Erem ve Uzm. Başak Fındıkçıoğlu moderatörlüğü tarafından oynanan ve şiddet kavramını sorguladığımız Forum Tiyatro oyunumuz “Domino” Tiyatrohane Cep Tiyatrosu’nda!

18 Şubat 2017 tarihinde “Domino” isimli Forum Tiyatro gösterisi ile prömiyerini yapan ekip aile içindeki hem fiziksel hem de psikolojik şiddetin nesiller boyu süren domino etkisini durdurmaya çalışıyor. 15 dakikalık ön oyun sonrasında seyirciler ile kurdukları forumda oyun karakterlerini değiştirerek sahneleri doğaçlama olarak tekrar oynayarak ya da yeni sahneler ekleyerek baskıyı ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.

Augusto Boal’in geliştirdiği Forum Tiyatro çalışmaları seyircisini oyuna dahil eder. Böylece toplumun kendi sorunlarına karşı duyarlı olmasını ve çözüm bulma konusunda aktif rol almasını sağlar.

Serbest

Uzun Biçim

Doğaçhane Oyuncuları, moderatörleri Öğr.Gör. Erdem Erem ve Uzm. Başak Fındıkçıoğlu eşliğinde, konusunu ve gidişatını seyircilerin bazen sorular sorarak, kimi zaman karakterlerin kaderini zar atarak belirledikleri aralıksız 1 saat boyunca tamamı anında doğaçlanarak oynanan bir oyun oynarlar.

Her oyun, her zaman farklı olacaktır. Bu zorlu format Tiyatrohane cep sahnesinde seyircilerle pek çok kez buluşmuş ve hikaye bütünlüğü kurma, gündeme dair göndermeler gibi unsurlarla seyircileri hayret içinde bırakmıştır.  

Komedi

Kısa Biçim