GEORGE ORWELL “1984” adlı romanı kaleme aldığında 2. dünya savaşı bitmiş ve soğuk savaş yılları başlamıştı. kapitalizm ve sosyalizm arasındaki bu savaş dönemin düşünür ve sanatçılarında karamsar bir korkutucu bir gelecek tasarımına sebep olmuştur. George ORWELL’in “1984” distopyası 1984 yılında gerçekleşmemiş olsa bile yaratmış olduğu otorite ve korku figürleri ile günümüzde sanat ve edebiyat dünyasında halen etkisini sürdürmektedir.

21. yüzyıl internet teknolojileri, gelişmiş bilgisayarlar, dijital veri akışının hızı ve mobil iletişim araçları sayesinde belki “1984” distopyasının teknolojisini çok gerilerde bıraktık, ama korkularımız bitti mi?

Her an kameralar ile gözlendiğimize dair duyduğumuz huzursuzluk, kendi elimizle paylaştığımız video ve fotoğraflar “Büyük Birader”in bizi izleme metodlarını yeni bir boyuta getirdi.

“Sürüm: 1.9.84 : Gorge Orwell’in “1984” tasarımını 2084 yılına taşıyarak yakın gelecekte teknolojinin esiri olan 21. yüzyıl insanının ne tür bir dünya tasarımı ile karşı karşıya kalabileceğini tartışmaya açıyor.

İngiliz roman yazarı George Orwell tarafından yazılan “1984” adlı roman Tiyatrohane Dramaturgi Ekibinde yer alan 5 kişilik ekip tarafından güncel bir bakış açısı ile sahneye uyarlanmıştır. Tüm teknolojik gelişmeler ve değişen dünyanın gerçekleri ışığında “Sürüm 1.9.84” oyunu Erk Bilgiç’in çarpıcı rejisi ve Monique Masius’un koreografileri ile seyirciyi derinden sarsıyor.

Oyunda Totaliter ve baskıcı bir iktidarın kontrolünde olan Okyanusya toplumu anlatılıyor. Toplum, parti ve onun lideri Büyük Birader’in diktatörlüğünde sınıflara ayrılmıştır. Hiyerarşik sınıflamada ortalarda yer alan bir memur olan Winston Smith’in gözünden baskı altında yaşayan Okyanusya toplumu anlatılır. 
Geçmişi kontrol eden geleceği kontrol eder. Bugünü kontrol eden geçmişi de kontrol eder. Halk iletişim araçları ile gerçekten farklı durumlara inandırılır. Devletin yenilgileri bile propaganda yayınlarıyla birer destan gibi gösterilmektedir. Parti her türlü bilginin kontrolünü elinde tutarak her bilgiyi değiştirebilir.

  • Yönetmen: Erk Bilgiç 
  • Yönetmen Yardımcısı: Murat Sönmez
  • Dramaturgi Ekibi: Müge Kökdamar, Müzeyyen Kelley, Nejla Işıktel, Erk Bilgiç, Murat Sönmez
  • Sahne ve Kostüm Tasarımı: Haluk Bölükbaşı
  • Koreografi: Monique Masius
  • Seslendirme: Ece Erişti
  • Afiş Tasarımı: Melike Çerçioğlu Bilgiç
  • Oyuncular: Gökhan Konuk, Haldun Kaya, İlker Yıldırım, İnci İlktüğ, Melek Deniz Sürer, Melike Bilgiç, Müge Kökdamar, Nejla Işıktel, Nursen Eren, Özge Özder, Yeşim Yeşildal, Gizem Kurt